Uitwijkhouding

Een uitwijkhouding is het reflexmatig ontwijken van schadelijke prikkels. Het lichaam gaat zich letterlijk in bochten wringen om de problemen te ontzien.

Uitwijkhouding

Het is bij het terugdringen van een uitwijkhouding noodzakelijk om juist de achterliggende oorzaak aan te pakken en niet de symptomen. Wanneer de achterliggende oorzaak niet wordt aangepakt, is de kans groot dat klachten verergeren of dat er op een andere plaats klachten ontstaan.

Het lichaam had immers een uitwijkhouding aangenomen om het oorspronkelijke probleem tegen te gaan. Vandaar dat een hakverhoging bij functioneel beenlengteverschil vaak averechts werkt. Dat geldt ook voor oefeningen die de overbelaste gewrichten en spieren nog meer belasten, terwijl de functioneel gestoorde gewrichten buiten schot blijven. Hierdoor kan de uitwijkhouding erger worden.

U kunt de situatie dus zelf niet verbeteren. Zolang er nog ‘zieke’ gewrichten, spieren en zenuwen zijn, moet u overbelasting, oftewel alles wat u belastend vindt, vermijden. Oefen of beweeg daarom nooit op advies van anderen tegen uw zin in. Luister naar uw lichaam, u bent zelf de grootste deskundige. U weet precies welke houding u het fijnste vindt. Naarmate het herstel door de gevolgen van de behandeling vordert, komen de mogelijkheden vanzelf weer terug.