Informatie

Artrokinesiologie is de kennis en wetenschap van de effecten van manuele regulatie op het bewegingsapparaat gebruikmakend van de vaste punten wetmatigheid. 

Artrokinesiologie

Artrokinesiologie richt zich daarbij niet op één enkel deel van het lichaam, maar herstelt de balans en de harmonie van het complete lichaam. Want klachten ontstaan vaak door een verstoorde balans en harmonie in het individuele bewegingsapparaat. Artrokinesiologie heeft een herstellend effect op het gewrichtensysteem en spierstelsel. Het heeft daarvan afgeleid ook een herstellend effect op het spinale en het vegetatieve zenuwstelsel.

Met het spinale zenuwstelsel kan de mens langs bewuste weg het spierstelsel bewegen, waardoor men bijvoorbeeld kan lopen, springen, dansen, spreken, zingen. Het vegetatieve of autonome zenuwstelsel regelt langs onbewuste weg bijvoorbeeld het bloedvatstelsel en vele orgaanfuncties, zoals hart, longen, darmen, enz. Bij een stoornis van het vegetatieve zenuwstelsel ontstaan klachten zoals: hoofdpijn, migraine, keel-neus-oorpijn, depressiviteit, afwijkend gedrag, astma, bronchitis, hooikoorts, hyperventilatie, hoge bloeddruk, ernstige vermoeidheid, spastische darm, onrustige benen, enz.

Het woord individueel slaat op het feit dat, hoewel in grote lijnen het bewegingsapparaat voor iedereen gelijk is, er vele kleine individuele variaties bestaan. Nader beschouwd heeft iedereen zijn/haar eigen individuele bewegingsapparaat, vergelijkbaar met vingerafdrukken.