Gevolgen

Als gevolg van een uitwijkhouding zal het lichaam het aangedane gewricht en de spiergroepen die bij het gewricht horen zo goed mogelijk compenseren. Een dergelijke stoornis kan daardoor jarenlang duren en zich over steeds meer gewrichten uitbreiden. 

Gevolgen

Zolang het bewegingsapparaat dit aankan, zult u geen ernstige klachten hebben.Maar de gewrichten die worden ontzien, worden steeds meer buitenspel gezet en gaan steeds meer ‘vastroesten’. Daardoor kan artrose of ‘slijtage’ ontstaan. Niet door overbelasting, maar juist door het niet gebruiken van het gewricht!

De overbelaste gewrichten (de gezonde gewrichten die harder moeten werken om ‘zieke’ gewrichten te ontzien) worden steeds meer uit hun verband gewerkt en kunnen te beweeglijk worden. Er kan zo een situatie ontstaan waarin één of meerdere gewrichten dusdanig versleten zijn, dat herstel niet meer mogelijk is.

Sommige gewrichten kunnen tegenwoordig door een kunstgewricht (prothese) worden vervangen, zoals bij heup- en kniegewrichten goed mogelijk is. In de wervelkolom is vervanging echter niet mogelijk. De zeer ingewikkelde en samengestelde bouw van de wervelkolom en de aanwezigheid van het uiterst kwetsbare ruggenmerg met zijn zenuwaftakkingen tussen de wervels, leent zich hier moeilijk voor. Wel worden soms wervels met behulp van botspaanders uit het onderbeen of bekkenkam aan elkaar bevestigd om het gedegenereerde deel uit te schakelen. Maar hierdoor wordt het gehele systeem niet verbeterd. Integendeel; de onbalans in het lichaam blijft bestaan en de klachten kunnen zelfs verergeren.